keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Jäniksenä Varkaudessa"Haluanko todella elää tällaista elämää, joka on niin tarkasti säädelty kehdosta hautaan?" kysyi ohjaajan kertojanääni elokuvassa Jäniksenä Varkaudessa (Matleena Jänis 2013) . "Paperimiehen pojasta tulee paperimies, insinöörin pojasta tulee insinööri, tuleeko valokuvaajan pojasta valokuvaaja?" Valokuvaajan tyttärestä (ja pojantyttärestä ja pojanpojantyttärestä) tuli elokuvaohjaaja - ja sivutoiminen valokuvaaja. Paikka vaihtuu, mutta ammatti pysyy, tässä tapauksessa. Mutta Matleena Jäniksen koulutovereiden vanhempien liikkeet menivät konkurssiin, autot ja talot myytiin, kun rakennemuutos kouraisi Varkautta.
A. Ahlströmin 1900-luvun alussa perustama sellutehdas oli se yhteinen hiili, jonka ympärille Varkaus kasvoi ja johon kaikki kaupunkilaiset puhalsivat. Seurasi konepaja ja veneveistämö. Tehtaan piipuista noussut savu haisi rahalta. Jäniksen valokuvausliike tallensi tehtaan elämää filmille, mutta vain niinä päivinä kun tehtaan piipuista nousi valkeaa vesihöyryä. Mustasta savusta, saastuneista vesistä ja muista ikävistä asioista ei saanut puhua. Tehtaan toiminta ja sen ympärille muodostuneen yhteisön elämä kuvattiin kuten se haluttiin esittää. Varkaus vastaanotti vieraita kuten presidentti Urho Kekkosen ja Ahlströmin asiakkaita ympäri maailmaa. Klubilla tanssittiin ja syötiin "parhaita ruokia", työntekijän elämä oli selkeää ja turvallista. Kaikkea tätä tallensi Jäniksen valokuvaamo kolmen sukupolven ajan. Säilynyt kuvasto edustaa romantisoitua ja idyllistä yhtenäiskulttuuria - mutta paljon tilaa se ei tehtaan vaikutuspiirissä olleille, käytännössä koko kaupungin asukkaille antanut. Työ, vapaa-aika, opinnot, vanhuus - kaikki oli säädeltyä. Elämä pyöri tehtaan ja työn ympärillä.
Jäniksenä Varkaudessa on mielenkiintoinen ikkuna ohjaajan henkilökohtaiseen suhteeseen kotikaupunkiaan kohtaan, mutta samalla se avaa ajankuvaa suvun, teollisuuskaupungin yhteisön ja oikeastaan koko maan suhteesta vanhan ajan savupiipputeollisuuteen, sekä siihen, mitkä ovat tämän teollisuuden päättymisen seuraukset, kun monet käsiparit jäävät tarpeettomiksi. Nykypäivän kuvat Varkaudesta ovat surullisia. Niissä näkyy se, mikä joskus oli vauras ja eläväinen teollisuuskaupunki.

Jäniksenä Varkaudessa on nähtävillä DocPointissa vielä perjantaina 25.1. Maxim 2:ssa klo 20:45.

(Kaikki kuvat: DocPoint 2013)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti