Helsingin rannoilla on varmasti vilvoiteltu ja peseydytty siitä asti kun paikka on ollut asutettu. Erilaisia uimahuoneita ja kylpylaitoksia on myös käytetty vedessä kylpemistä helpottamaan. 1800-1900 -luvun taitteessa alkoi Helsingin niemelle syntyä uimalaitoksia, jotka vastasivat uimaopetuksen kasvavaan tarpeeseen. Ne olivat pienempiä tai suurempia puisia rakennelmia, joista pääsi hallitusti uimaan kivikkoisten rantojen sijaan. Tunnetuimpia näistä olivat Ursinin uimalaitos Etelä-Helsingissä ja Humallahden uimalaitos Taka-Töölön ja Meilahden liepeillä. Uimahallirakentamisen 1950-60 -luvuilta lähtien kasvanut suosio johti uimalaitoksien katoamiseen kaupunkikuvasta. Lähimmäksi uimalaitosten tunnelmaa päässee tänä päivänä esimerkiksi Seurasaaren uimalassa, josta tämän bloggauksen kuvat on otettu talvisen päivän jääkävelyllä.
Helsingillä on kunniakas historia myös kylpyläkulttuurin saralla, 1830-50 -luvuilla Ullanlinnan kylpylaitos oli Pietarin seurapiirien suosiossa. Siellä tosin tärkeämpää oli terveysvesien juominen ja sosiaalinen elämä, joten kylvyt ja meressä virkistäytyminen liittyivät enemmänkin terveyden edistämiseen kuin varsinaiseen uimiseen. Tämänhetkinen tutkimukseni kohdistuu nimenomaan helsinkiläisiin uimalaitoksiin, joten on hauskaa todeta, kuinka uimalaitokset ovat tulleet yllättäen ajankohtaisiksi aivan
viime aikoina. Helsingissä on nimittäin tällä hetkellä kaksikin eri
uimalahanketta vireillä. Aluksi molemmat havittelivat Katajanokan Kanavaterminaalin tyhjää tonttia, mutta viimeisen ymmärrykseni mukaan Korjaamo Group, joka on neuvotellut Allas-nimellä kulkevasta uimalahankkeesta liikuntaviraston kanssa, on tarkentanut kohdevaihtoehdoikseen Arabianrannan, Töölönlahden ja Tokoinrannan. Myös Pohjoisrantaa ja Kaivopuistoa on väläytelty mahdollisina uimalan paikkoina.
Toinen
ajankohtaisista uimalaehdotuksista on Platta, joka toteutuessaan toisi Katajanokan Kanavaterminaalin tontille
väliaikaisen kelluvan uimarannan kahviloineen ja ravintoloineen. Suunnitteilla
on terasseja ja tapahtumapaikkoja, ja paikka voisi talviaikaan palvella
jääpuistona ja luisteluratana. Yksityisen rahoituksen turvin rahoitettava hanke
on suunnittelijoiden sanoin pitkällä, ja avajaisia voitaisiin viettää jo kesällä 2014
mikäli rahoitus ja luvat saadaan kuntoon. Platta-hankkeen takana on N2 Helsinki -suunnittelutoimisto. Katajanokalle samaiselle
tontille suunnitteilla olevan maailmanpyörän ei katsota sotivan
Platta-suunnitelmia vastaan, vaan päinvastoin olen ymmärtänyt, että ainakin Platan puuhaajat kokevat
uimala- ja maailmanpyörähankkeiden tukevan toisiaan. Sekä Allas- että Platta-uimalahanketta yhdistää se, että uimaloiden sijoituspaikkaa ja toimintoja ideoidaan aktiivisesti
sosiaalisessa mediassa.
Kaupunkilaisena asiaa katsellen näen Platan kohdalla selkeitä etuja siinä, että nykyisin tyhjälle alueelle saadaan mahdollisimman monipuolisia, helposti lähestyttäviä ja
toisiaan tukevia toimintoja. Ainoa, mikä arveluttaa kummassakin uimalahankkeessa, on meriveden puhtaus ja etenkin Platan kohdalla sijaintipaikka Katajanokalla erittäin vilkkaan matkustajalaiva-, saaristoristeilijä- ja lauttaliikenteen läheisyydessä. Allas havittelee selvästi suojaisempia vesiä. Maauimaloita ja uimarantoja Helsingistä löytyy vaikka kuinka, mutta ajatus hyvin suunnitellusta ja toteutetusta uimalarakennelmasta ympärivuotisine palveluineen on kiinnostava. Aika näyttää, toteutuuko kumpikaan hankkeista.
Mielelläni näkisin myös, että näihin uimaloihin mahdollisuuksien mukaan liitettäisiin myös yleisiä saunoja, ja toki talvella avantouintimahdollisuus. Tällä hetkellä Helsingin perinteisten yleisten saunojen tilanne on melko surkea - ainoastaan Arlan sauna, Kotiharjun sauna ja Hermannin sauna sinnittelevät vanhoina tekijöinä, vaikka joitain vuosikymmeniä taaksepäin yleisiä saunoja oli lähes joka korttelissa, kun asuntokohtaisia kylpyhuoneita ei vielä kaikilla ollut. Parempi toki kolme yleistä saunaa kuin ei mitään, ja uimahallit toki tarjoavat mahdollisuuden saunomiseen, niistä paras miljöö on tietenkin Suomen vanhimmassa uimahallissa eli Yrjönkadun uimahallissa vuodelta 1928. Uutta ja mielenkiintoista saunakulttuuria edustaa Nene Tsuboin ja Tuomas Toivosen Merihakaan suunnittelema Kulttuurisauna, jonka pitäisi aueta lähiaikoina. Siellä on poikettava heti ensi tilassa, kunhan paikka saadaan auki. Olisi tietenkin mukavaa, jos saunakulttuuri leviäisi muuallekin Helsinkiin yhtä ilahduttavan elinvoimaisena, kuin se tällä hetkellä on Merihaka-Kallio-Hermanni -akselilla.
Hienoa jos Helsinki saa lisää uimaloita. Kumpulan ja Stadikan maauimalat ovat aina turvollaan väkeä, joten tilausta on.
VastaaPoistaYrjönkatu on kyllä ihanan tunnelmallinen. Pitääpä pitää korvat hörölllä tuon Kulttuurisaunan suhteen. Kuulostaa mielenkiintoiselta. :)
Juu, ilmeisesti tarvetta uimaloille siis on. Ja hauska saada vähän uudenlaista kulmaa uimaloihin ja kenties muutakin oheistoimintaa niiden yhteyteen.
PoistaMielenkiintoisia hankkeita. Ympärivuotinen toiminta olisi aina mukavampaa käyttäjille. Järvien keskellä kasvaneena maauimalat ja hallit tuntuvat vierailta, mutta niitäkin tarvitaan. Avantouintia olisi joskus mukava kokeilla, vielä ei ole uskallusta riittänyt.
VastaaPoistaTämä uimahallien/maauimaloiden ja yleisten saunojen kulttuuri on itselleni melko tuntematonta, mutta mielenkiintoista.
Postaus toi tietoa ja herätti kiinnostusta.
Kiitos kommentista! Tosiaan tarkennan vielä, että kumpikin uimalahanke on suunnitteilla siis merenrantaan, että sikäli luonnonvesistä on näissäkin kyse.
PoistaOkei. Luonnonvesissä on aina omasta mielestäni parempi fiilis. Jännityksellä odotan mitä tuleman pitää. Ja varsinkin millaista kaikkea toimintaa ympärille kehitetään (jos hommat toteutuu).
PoistaSulla on tosi mielenkiintoinen tutkimuskohde. Ja uteliaisuuteni heräsi heti, kun luin noista erinäisistä uimala- ja saunasuunnitelmista Helsingissä. Muuten, onko kuvat otettu ihan lähiaikoina? Onko siellä vielä noin paljon lunta ja meri jäässä?
VastaaPoistaKuvat on otettu maaliskuun alkupuolella, kun oli vielä tasainen ja vahva jääpeite. Edelleen on Helsingissä talvista ja lumista, mutta jää on sulamaan päin!
Poista