torstai 28. maaliskuuta 2013

Season Film Festival 2013


Albatross  
Mahtavaa! Vaikka rakkaassa kotikaupungissani piisaa ympäri vuoden lukuisia pienempiä ja suurempia eri aiheisiin keskittyviä elokuvafestivaaleja, erittäin hyvään saumaan tulee näin kevättalvella uusvanha Season Film Festival. Uusvanha siksi, että Season Film Festival on syntynyt 2001 perustetun Artisokka-festarin raunioille ja siihen on vielä liitetty Fashion Film Festival omaksi sarjakseen. Artisokka tarjoili naisnäkökulmaa ja laveampaa sukupuolikäsitystä, Season Film Festival jatkaa samaa linjaa alleviivaamatta, kuitenkin antaen tilaa naistekijöille ja sukupuolirooleja kyseenalaistaville teemoille. Ensivilkaisun perusteella Season Film Festivalin ohjelmistossa omiin ennakkosuosikkeihin lukeutuu Ulrich Seidlin Paratiisi-trilogiaan kuuluva Paradise:Faith (2012), Bollywood-trilleri Kahaani (Sujoy Ghosh, 2012)  ja Niall MacCormickin Albatross (2011).    CloClo

Aiemmin itsenäisenä festivaalina toiminut Fashion Film Festival muodostaa siis tänä vuonna oman alasarjansa Season Film Festivalilla, ja sinne onkin kerätty huikean kiinnostava kokoelma elokuvia, joissa muoti ja muotoilu ovat jonkinlaisessa roolissa. Löyhä määritelmä takaa sen, että tarjonta on monipuolinen. Itseäni kiinnostaa FFF:n ohjelmistosta luonnollisesti eniten seuraavat elokuvatapaukset: CloClo (Florent Emilio Siri, 2012) ja The Great Gatsby. Ensimmäinen, mielestäni vähän oudosti My Way -nimelle käännetty elokuva kertoo kovasti fanittamastani 1960- ja 1970-luvuilla vaikuttaneesta ranskalaisesta supertähdestä, Claude Francois'sta. Popikoni vietti nopeaa ja kuluttavaa jetset -elämää tanssityttöjen ja fanien ympäröimänä. Kotimaista näkökulmaa Clauden elämään tuo suomalainen menestynyt malli Pia Sofia Kiukkonen, jonka kanssa Claude seurusteli 1970-luvulla ennen traagista kuolemaansa. Elokuvan käännösnimi viittaa Claude Francois'n säveltämään riipaisevaan Comme d´habitude -lauluun, jonka teki myöhemmin maailmanlaajuisesti tunnetuksi muun muassa Frank Sinatra nimellä My Way.


    The Great Gatsby

The Great Gatsbyn uudesta, toukokuussa ensi-iltansa saavasta Baz Luhrmannin filmatisoinnista olen intoillutkin jo aiemmin. Mutta tällä kertaa esitetään Jack Claytonin ohjaama versio vuodelta 1974, päärooleissa Mia Farrow ja Robert Redford. Olen suuri 1920-lukuentusiasti ja rakastan F. Scott Fitzgeraldin romaania, jossa Jay Gatsby rakastaa Daisyaan 1920-luvun huolettomissa ja ylellisissä, mutta samalla hyvin surullisissa puitteissa. Tämä kevät tuleekin olemaan yhtä herkkua, kun tulen näkemään tunnetuimmat filmiversiot aiheesta.


    Diana Vreeland: The Eye Has to Travel

Kiinnostavista elokuvista ehkä ainoa varsinaisesti muotiin liittyvä Diana Vreeland: The Eye Has to Travel (Lisa Immordino, 2011) on henkilökuva 1900-luvun muodin suunnannäyttäjästä, Vogueta 1960-luvulla päätoimittaneesta Diana Vreelandista. Elokuva on epäilemättä kiehtova matka muodin ja populaarikulttuurin lähihistoriaan. Farewell, My Queen (Benoît Jacuot, 2012) päässee myös katselulistalleni, heikkouteni epookkiin ja ylitsepursuavaan pukudraamaan saanee vastakaikua tästä Marie Antoinetten ja Ranskan hovin lopun alkuun keskittyvästä elokuvasta.


    Farewell, My Queen

Löytyykö ohjelmistosta muita kiinnostavia elokuvia mainitsemieni lisäksi, mitä olette menossa katsomaan?

Season Film Festival Bio Rexissä ja Maximissa 4.-7.4.2013. Lipputiedot täältä.

(Kaikki kuvat: Filmikamari)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti